Sarawak yang dikenali sebagai negeri Bumi Kenyalang
mempunyai pelbagai makanan tradisional. Sarawak terkenal dengan makanan yang
bermacam-macam jenis dengan pelbagai rasa. Makanan terkenal yang terdapat di
Sarawak adalah seperti kek lapis Sarawak, mee kolok, laksa Sarawak, manok
pansoh, mee dawai, umai dan lain-lain lagi. Kek lapis Sarawak merupakan kek
atau kuih yang paling popular di Sarawak. Kek lapis sarawak sangat popular
terutamanya ketika perayaan seperti sambutan hari raya, hari gawai, tahun baru
cina, krismas dan juga hari-hari biasa. Kek lapis sarawak ini mempunyai
pelbagai jenis corak. Setiap kek mempunyai nama yang berbeza-beza. Perniagaan
kek lapis di Sarawak sangat popular dan mendapat sambutan dari orang Sarawak
sendiri dan juga orang luar. Harga kek juga bergantung dengan saiz kek, perisa
dan corak kek.
Laksa Sarawak antara makanan tradisional yang
popular di Sarawak. Laksa Sarawak lazimnya
berbeza dengan laksa-laksa yang terdapat di Semenanjung. Bahan-bahan
yang digunakan juga amat berbeza dan ketara. Kuahnya seperti kuah mee kari akan
tetapi rasanya amatlah berbeza dengan mee kari. Rasa kuahnya rasa lemak, manis
dan pedas. Bahan yang terdapat dalam laksa sarawak adalah bihun, isi ayam yang
dicarik-carik, udang, tauge, hirisan telur goreng dan kuahnya. Laksa sarawak
dihidangkan bersama sambal belacan untuk menambah rasa kepedasan dan juga limau
kasturi.
Selain laksa sarawak, mee kolok juga merupakan mee
yang popular di Sarawak. Mee kolok banyak terdapat di kedai makanan melayu dan
cina. Mee kolok terdapat dalam dua jenis iaitu mee kolok putih dan mee kolok
kicap. Selain dikenali sebagai mee kolok, ia juga dikenali sebagai mee kampua,
mee rangkai dan mee kering. Tetapi ia lebih dikenali sebagai mee kolok. Bukan
penduduk di Sarawak sahaja yang menggemari mee kolok tetapi orang luar yang
datang ke Sarawak juga menggemari mee kolok. Keistimewaannya adalah rasa mee
kolok berbeza dengan rasa mee goreng yang lain dan tekstur mee kolok juga kecil
dan lembut serta kenyal.
Manakala mee dawai pula mee yang banyak terdapat di
Kuching iaitu bandaraya Sarawak. Meskipun tidak ramai penduduk luar Sarawak
yang tahu akan mee ini, tetapi penduduk di Sarawak sendiri menggemari mee
dawai. Mee dawai rasanya keras dan rangup. Rasanya amat berbeza dengan rasa mee
yang lain. Dan ditambah dengan sos atau kuah yang seakan-akan tomyam
menyebabkan tekstur dan rasanya menarik serta sedap.
Manok pansoh adalah sejenis makanan tradisional
yang popular juga di Sarawak. Manok pansoh adalah ayam yang di masak di dalam
buluh. Makanan ini adalah berasal daripada makanan tradisional kaum Iban di
Sarawak. Cara penyediaannya adalah ayam dimasukkan di dalam buluh dengan
perasa, bawang, halia, bunga kantan, serai dan daun ubi kayu. Kegunaan daun ubi
kayu adalah untuk menutup permukaan buluh. Cara memasaknya adalah sama dengan
cara memasak lemang. selain itu disebabkan kepelbagaian kaum di Sarawak, setiap
kaum mempunyai citarasa yang berbeza dan termasuk juga penggunaan bahan dan
cara penyediaan.
Umai pula merupakan makanan yang berasal dari kaum
Melanau di Sarawak. Semua penduduk sarawak yang berbagai kaum menggemari umai.
Ianya disediakan dari ikan yang mentah. Ikan mentah dibersihkan dan diambil
isinya dipotong kecil-kecil seterusnya diperap bersama limau, bawang merah dan
cili. Ianya juga dicampur dengan bahan perasa yang lain. Umai yang biasa
dijumpai adalah umai ikan dan umai udang. Umai lebih sedap dimakan setelah
disimpan di dalam peti sejuk.
'Teh c-peng special'sangat terkenal di
sarawak tidak mengira bangsa. Minuman juga di kenali sebagai 'tree layer tea'
mengandungi tiga lapisan iaitu gula melaka atau pandan, krimer sejat dan teh
pekat diatas. kebiasaan di minum sejuk. kelainan yang di miliki teh ini ialah
perbezaan gula yang digunakan. Kebiasaan masyarakat sarawak akan menggunakan
gula apong/gula melaka dan terdapat yang berperisa pandan untuk membuat teh.
Dengan campuran tersebut gabungan rasa lemak pada teh lebih terangkat.
Disediakan oleh
Saddam Bin Khalid
No comments:
Post a Comment